Türkiye’de Genç Potansiyel Girişimcilerin Reklamlara Bakış Açısı
Starcom MediaVest Group Business Intelligence olarak *TGI (Target Group Index) verileri ile hazırladığımız bu çalışmada; Türkiye’de 18-30 yaş arasında çeşitli yaşam biçimi cümlecikleri ile oluşturulan “Genç Potansiyel Girişimciler” hedef kitlesinin demografik profili çıkarılıyor, medya tüketimleri ve reklamlara bakış açıları mecra bazında değerlendiriliyor. Bu hedef kitle 18-30 yaş arasında, gelecekte kendi işini kuracağından emin olduğunu beyan eden, risk almayı seven ve denemekten asla vazgeçmeyeceğini belirten kişilerden oluşuyor.
Genç Potansiyel Girişimcilerin Profili
Türkiye’de 18-30 yaş aralığında konumlandırmış olduğumuz Genç Potansiyel Girişimciler kendi içinde de genç bir profil çiziyor. Buna göre grubun %61’i 18-24 yaş aralığında iken, %39’ü 25-30 yaş aralığında yer alıyor. Erkek ağırlıklı (%58) bu grubun %42’sini kadınlar oluşturuyor. Grubun sosyoekonomik düzeylere göre dağılımına bakıldığında ise C2 grubunun en yüksek paya sahip olduğu görülürken, Türkiye ortalamasına göre en çok farklılaşan grup AB grubu olarak ortaya çıkıyor.
Genç potansiyel girişimcileri daha yakından tanımaya odaklanırsak; TV’de en çok izledikleri programı türünün yerli dizi ve haberler olduğu, interneti ise en çok arkadaşlar ile iletişimde kalmak ve chat yapmak için kullandıkları ortaya çıkıyor. Bunun yanında girişimcilerin gazetede en çok takip ettiği konu başlıklarında ilk sırada futbol geliyor. Söz konusu dergi olduğunda dikkatlerini çeken konu başlıkları müzik, kitap ve eğitim olarak sıralanıyor.
Genç Potansiyel Girişimciler TV Reklamları Hakkında Konuşmayı Seviyor
Genç Potansiyel Girişimcilerin TV reklamları hakkındaki görüşlerine bakıldığında, tüm Türkiye ortalamasına göre TV reklamlarına karşı daha pozitif bir algılarının olduğu görülüyor. Günde ortalama 2,7 saat TV izleyen Potansiyel Girişimciler, bu sürede küçük bir fark ile Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Türkiye’nin günlük ortalama TV izleme süresi ise 2,9 saat olarak ortaya çıkıyor. Genç girişimcilerin yaklaşık olarak yarısı (%48) TV reklamlarını ilginç bulduklarını ve sohbet konusu olarak kullandıklarını belirtiyor. Bu oran tüm Türkiye ortalamasında ise %33’te kalıyor.
Potansiyel Girişimciler yazılı basındaki reklamların dikkatlerini pek çekmediği konusunda Türkiye ortalaması ile paralel bir görüş sergiliyor. Haftalık radyo tüketim ortalaması 6,8 saat olan Türkiye ortalamasının, küçük bir farkla (6,6 saat) altında kalan Potansiyel Girişimciler, radyodaki reklamların Türkiye ortalamasına göre daha fazla dikkatlerini çektiğini belirtiyorlar.
Türkiye’deki Genç Potansiyel Girişimcilerin ev dışında geçirdikleri sürede mağruz kaldıkları açıkhava reklamları göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye ortalamasına göre açıkhava reklamları konusunda farkındalıklarının daha gelişmiş olduğu öne çıkıyor. Ayrıca Potansiyel Girişimciler iyi tasarlanmış açıkhava reklamlarını hizmet ettiği amaç bir yana şehri tamamlayan ve hoş bir hava katan araçlar olarak da görüyor.
Genç Potansiyel Girişimcilere Göre Sponsorluk Markalara Prestij Kazandırıyor
Potansiyel Girişimciler’in yarısı organizasyonların sponsorlarının farkında olmadığını belirtiyorlar. Bu konuda Türkiye daha ‘farkında’ bir profil çiziyor. Bu duruma rağmen Potansiyel Girişimciler için söz konusu satın almak olduğunda, sponsorluk yapan firmaların ürünlerini almaya Türkiye ortalamasına göre daha yatkın oldukları ortaya çıkıyor. Ayrıca bu grup sponsorlukların markalara prestij kazandırdığı konusuna açık ara katıldığını belirtiyor.
Potansiyel Girişimciler Yeni Markalara Şans Veriyor
Söz konusu satın alma olduğunda reklamlar, Potansiyel Girişimciler üzerinde Türkiye’ye göre daha fazla etkili oluyor. Ünlü kişilerin Potansiyel Girişimcilerin satın alma kararındaki etkileri de reklamlar ile paralel bir durum sergiliyor.
Ayrıca Potansiyel Girişimciler grubunda marka sadakatinin yüksek olmadığı görülüyor. %60’ının yeni markaları denemekten hoşlandığını belirttiği Potansiyel Girişimciler bu beyanları ile yeniliklere açık bir profil sergiliyor. Ayrıca bu grup yeni markaları keşfetmeye Türkiye ortalamasına göre daha yatkın olarak gözüküyor.
*TGI Araştırması: Türkiye’de her yıl 20 bin ve üzeri yerleşim birimlerinden yaşayan 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 41 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor
İlgili Haberler: